Ruszyła X edycja „Polskiego Producenta Żywności”
Marszałek Województwa Podlaskiego ogłasza nabór zgłoszeń do konkursu PPŻ, organizowanego wspólnie ze Stowarzyszeniem im. E. Kwiatkowskiego.
Inicjatywa Pozytywistyczna Polski Producent Żywności służy promocji wytwórców dobrej żywności wysokiej jakości, którzy są wciąż niedoceniani i zbyt anonimowi. Polskim firmom rolno-spożywczym potrzebny jest sprawny i skuteczny lobbing. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego zmierza do stworzenia nowoczesnej grupy nacisku promującej polskich producentów żywności oraz broniącej ich ekonomicznych interesów, miedzy innymi poprzez udział w tworzeniu gospodarczego prawa. Istotną cechą podejmowanych działań jest długofalowy charakter przedsięwzięcia. Jego realizacja wymaga wieloletniej, dobrze zorganizowanej i cierpliwej pracy. W celu realizacji tych założeń, od roku 1997 roku prowadzony jest cyklicznie konkurs „Polski Producent Żywności”. Odbywa się on dwuetapowo: po edycji wojewódzkiej, gdzie eliminacje prowadzone są za pośrednictwem kapituł zlokalizowanych przy marszałkach poszczególnych województw, uroczyste rozstrzygnięcie konkursu na poziomie krajowym odbywa się podczas targów POLAGRA FOOD w Poznaniu.
Dotychczas o ten prestiżowy tytuł ubiegało się ponad 1000 firm z całego kraju. Łącznie, w ośmiu edycjach, ten zaszczytny tytuł otrzymało 298 producentów, a 20% z nich za swój produkt dodatkowo zdobyło wyróżnienie uznane za najbardziej prestiżowe w tej branży – Złoty Medal POLAGRY. Inicjatywa PPŻ ściśle współdziała ze wszystkimi organizacjami, instytucjami i osobami, którym leży na sercu dobro polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.
Firmy deklarujące uczestnictwo w inicjatywie powinny przesłać wypełnione i podpisane Karty Zgłoszeń do 20 kwietnia 2006r. na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Departament Rolnictwa, Mienia i Geodezji
ul. Kard. S. Wyszyńskiego 1
15-888 Białystok
Kapituła działająca przy Marszałku Województwa Podlaskiego dokona selekcji napływających zgłoszeń i przekaże wybrane produkty do etapu krajowego. Kapituła Ogólnopolska wyłoni następnie laureatów tytułu „Polski Producent Żywności 2006”, a wręczenie tytułów PPŻ nastąpi w pierwszym dniu trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych „POLAGRA FOOD” w Poznaniu
Wniosek zgłoszeniowy oraz regulamin i szczegółowe informacje dostępne są na stronie organizatora konkursu: www.ekwiatkowski.poznan.pl. W 2005 r. laureatem z województwa podlaskiego została Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach za produkt „Ser dojrzewający typu GOUDA”.
Dodatkowe informacje dostępne są pod nr tel 085-74-97-502